Vereniging Hoekschewaards Landschap
Hoekschewaards Landschap (HWL) zet zich in voor het behoud, beheer en de ontwikkeling van natuur en landschap in de Hoeksche Waard, met een bijzondere focus op het open agrarische karakter van de regio. De vereniging speelt een belangrijke rol in landschapsontwikkeling en infrastructuur, waarbij zij waar nodig kritische adviezen geeft. Daarnaast biedt HWL een breed scala aan educatieve activiteiten voor jong en oud en zet zij zich in voor maatschappelijke inclusie, met o.a. aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met beperkingen.
Een vereniging gedragen door vrijwilligers
Met ongeveer 1.700 gezinslidmaatschappen en een groot netwerk van betrokken vrijwilligers, georganiseerd in tientallen werkgroepen, is HWL een voorbeeld van een succesvolle vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter de activiteiten en het succes van HWL.
Hoekschewaards Landschap voor dummy's
Onze organisatie wordt nader uitgelegd in de volgende film.
![](/templates/yootheme/cache/77/ZEVEN%20STAMMEN%201500-779ee205.png)
Onze zeven stammen
Centra
HWL beheert twee belangrijke locaties:
Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland, met een sfeervol terras aan de rivier en ecologisch beheerde tuinen.
Nationaal Landschap Centrum (NLC) in Numansdorp, dat dient als kennis- en ontmoetingscentrum.
Beide locaties zijn startpunten voor wandelingen, fietstochten en excursies, en bieden ruimte voor educatieve en sociale activiteiten.
Media
De stam Media verzorgt publiciteit en communicatie via onder meer het verenigingsblad Waardzegger, sociale media, en persberichten. Hiermee verbindt zij HWL met leden, vrijwilligers en het bredere publiek.
Educatie
Opleiding en natuurbeleving staan centraal. HWL biedt gratis lezingen, cursussen en excursies. Voor basisschoolleerlingen worden natuur- en landschaplessen georganiseerd, om de volgende generatie te betrekken bij natuurbehoud.
Recreatie
Recreatieve activiteiten variƫren van natuurfotografie en schilderworkshops tot wandel- en fietstochten. Een hoogtepunt is de jaarlijkse "Oeverloop", waarbij het eiland Hoeksche Waard in enkele dagen wordt rondgewandeld.
Onderzoek
De werkgroepen binnen deze stam onderzoeken en/of monitoren jaarlijks flora en fauna, waarbij de verzamelde data gedeeld worden met landelijke organisaties zoals RAVON en SOVON.
Beheer
HWL beheert natuurterreinen om biodiversiteit te bevorderen. Dit omvat onder andere het onderhoud van knotbomen, uitgevoerd door zes gespecialiseerde "knotploegen". Ook is er bijzondere aandacht voor hoogstamfruitbomen.
Beleid
De werkgroep Milieu en Planologie beoordeelt overheidsplannen en ontwikkelt eigen initiatieven om natuur en landschap te beschermen. Naast de werkgroep milieu en planologie vallen onder meer de veiligheidsdisciplines en materiaalbeheer onder deze stam.
Werkgroepen
Voor meer informatie over de werkgroepen zie Werkgroepen